A Hannibál Lektűr-attitűd

A magázós blog.

Hedonista játék szavakkal.
Nyelvbűvészkedés, posztmodernkedés, jólmegmondás. Aforizmák, közhelybakik, lektűr. Prózai gyönyör lírában és viszont.

Közösségi pornóélmény.

Friss topikok

  • Frick László Intézet: 2015-ben még csak a jobbikosok románoztak meg ukránoztak,2017-2019.körül beh,mennyiszer pórul jár... (2021.01.28. 13:13) Az ultima magyarságvizsa
  • Frick László Intézet: Az ideális ívről úgy letép a sávtartó asszisztens, hogy ha az út síkos, akkor esetleg az ESP ment ... (2021.01.28. 13:10) ideális ív
  • A Hannibal Lektűr-attitűd: @little troll: igen. (nemigen) (2015.02.19. 00:55) selfie
  • Fenehorizont 667: ez de fasza :D (2013.04.13. 19:59) fűzfa
  • Frick László Emlékzenekar: @A Hannibal Lektűr-attitűd: Ülve a hímhumanoid húgyútja enyhén megtörik, ráadásul/mert le kell szo... (2013.02.15. 07:49) Az ülve pisilés filozófiája

Utolsó kommentek

  • Frick László Intézet: 2015-ben még csak a jobbikosok románoztak meg ukránoztak,2017-2019.körül beh,mennyiszer pórul jár... (2021.01.28. 13:13) Az ultima magyarságvizsa
  • Frick László Intézet: Az ideális ívről úgy letép a sávtartó asszisztens, hogy ha az út síkos, akkor esetleg az ESP ment ... (2021.01.28. 13:10) ideális ív
  • A Hannibal Lektűr-attitűd: @little troll: igen. (nemigen) (2015.02.19. 00:55) selfie
  • little troll (törölt): :) Élsz még? (Írsz még?) (2015.01.29. 12:48) selfie
  • Fenehorizont 667: ez de fasza :D (2013.04.13. 19:59) fűzfa
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Rovatok

A posztokban torrent, porno, warez, szex honlapokra mutató link nem található.

Ultizó politikusok

2007.01.30. 09:50 :: A Hannibal Lektűr-attitűd

Ulti.

A legnépszerűbb magyar társasjáték (Noha ezen minden bizonnyal, és  több-kevesebb joggal háborodhatnak fel dominózó, römiző, kanasztázó vagy éppen bridzsező honfitársaink. De ez olyan, mint a fociban: akárhányszor lehet bajnok az Újpest, az MTK vagy épp a Debrecen, csapat csak egy van: a Ferencváros...*)


Bár a fenti kezdőmondat lassan már csak múlt időben lesz igaz:(
(nem a fradira utalva ezzel, hanem az ulti népszerűségére: valaha ezt játszották kiskocsmákban, úri szalonokban, parkokba, filléres alapon vagy tízezresen; játszotta pap és párttitkár, melós és színész, focista, vasutas, maszek zöldséges, államtitkár...)


Előzményei: máriás, talonmáriás, ulti.

No, ezen már elcsodálkozhat, ki nem eléggé jártas az ördög bibliájának történetében. A ma ulti néven ismert és játszott játék ugyanis a tulajdonképpeni rablóulti (a ...mezei ulti már játéktörténelmi érdekesség csupán)


A játék szabályait és menetét illetően lsd a lenti linkeket.

Annyit szükségesnek tartok itt összefoglalni, hogy az ulti komplex ütéses kártyajáték (tehát az ütések sorrendje és értéke is számít), amelynek igazi szépségét a rablás (talon és licitálási lehetősége) adja.

A tudás szerepe jóval nagyobb, mint sok egyéb ún. szerencsejátékban: egy-egy leosztásban szerencsével is lehet győzni, hosszabb távon azonban mindig a jobb játékos nyer.


Na de mire nevel az ulti (amellett, hogy rendkívül szórakoztató:)?


Megfigyelőkészség, előrelátás, ravaszság, emberismeret, egészséges csibészség: a megfelelő kockázatvállalás mértékének és a helyes taktikának a kiválasztása a siker titka.

Az ember csak magára számíthat. Amit vállal, egyedül kell végigvinnie, ellenséges közegben.

Ugyanakkor csapatmunka is, hiszen kettő játszik egy ellen, és a sikeres kontrajátékhoz bizony nem árt némi együttműködés.


Ulti közben az ember megtanulhatja a veszteségminimalizálást és a nyereségmaximalizálást; türelemre, kitartásra is nevel, az ellenfél tiszteletben tartására (pl. kontrázott terített betlit bukni nem csak sokba kerül, de elég nagy szégyen is:))

Az ulti ugyanakkor meglehetősen tisztességes játék is: mindig a teljes pakli forog, így nem kerülhet elő észrevétlenül egy ász az ingujjból - elég csekély a lehetőség a csalásra.


Kifejezetten ajánlatos lenne tehát politikusainkat heti rendszerességgel ultira kötelezni: egyéni felelősségvállalásban, kooperációs készségben, tisztesség dolgában ugyanis elég szarul állnak.


http://hu.wikipedia.org/wiki/Ulti

www.ultiszovetseg.hu/

www.ultinet.hu/


A magyar (Tell-) kártya története

Hogyan lett Tell Vilmos a magyar kártya főalakja



(Előzmény: Betlire játszás)



p.s.:
...és ha már, akkor a tarokkról is essék szó, mely itthon kevésbé népszerű ugyan, mint az ulti,  nemzetközi szinten viszont a magyar tarokk az egyik legismertebb és legsikeresebb tarokk-fajta

www.tarokktanszek.org

www.tarokk.hu

Jókai-féle tarokk


*:annak ellenére, hogy Újpesti születésű - és ezért - Újpest-drukker vagyok:)

Szólj hozzá!

Címkék: politika játék ulti

A bejegyzés trackback címe:

https://hannibal.blog.hu/api/trackback/id/tr7032126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása